вторник, 5 февруари 2008 г.

Завръщането на черния лешояд

Черен лешояд от Гърция беше изпратен в Спасителния център на “Зелени Балкани” в Стара Загора.
Лешоядът не може да бъде пуснат обратно в дивата природа поради стари травми,но специалистите решиха да го включат в програма за изкуствено размножаване.Предстои генетичен тест, за да се определи полът на птицата и да й се търси партньор от Гърция или Испания, където са последните местообитания в Европа на този вид птици.Черният лешояд е световно застрашен вид. Последното гнездо на тази птица в България беше открито от “Зелени Балкани” през 1993 г. Единственото находище на хранещи се и скитащи птици е в Източните Родопи. Природозащитниците се надяват чрез изкуствено размножаване величествената птица отново да се среща и в нашата страна.

Източник на информацията: http://www.rodopipress.com/

2 коментара:

thecountess каза...

Ето най-после една новина,която да предизвика нищо малко по-различно от яд...Важното е,че има еколози,които да се погрижат...за това,което ни е останало!!!Все още на някой му пука!

Laguna каза...

Дам! Наистина - има хора, на които им пука! Това е чудесна инициатива, наистина е прекрасно, че еколозите в България са решили да помогнат на един вид да продължи съществуването си, вместо да изчезне завинаги! Поздравления!